Marihuana naslovna - ШТА ЈЕ ТАЧНО, А ШТА НЕТАЧНО О ПСИХОАКТИВНИМ СУПСТАНЦАМА
projekat ПОГЛЕДИ

ШТА ЈЕ ТАЧНО, А ШТА НЕТАЧНО О ПСИХОАКТИВНИМ СУПСТАНЦАМА

pin - ШТА ЈЕ ТАЧНО, А ШТА НЕТАЧНО О ПСИХОАКТИВНИМ СУПСТАНЦАМА

Постоје „лаке“ и „тешке“ дроге.

НЕ. Све дроге су опасне. Неке доводе до психичке завиности, а неке и до психичке и до физичке зависности.

Данас сви узимају дроге.

НЕ. Особе које узимају дрогу крећу се у уском кругу себи сличних људи из чега погрешно закључују да дроге узимају сви. У Србији је 12,8% становништва старости 18-34 године пробало макар једном неку илегалну супстанцу.

Алкохол делује исто на свакога.

НЕ. Реакција на алкохол зависи од различитих фактора, као што су количина и брзина конзумирања алкохолног пића, здравствено стање, замор, присусуство јаких емоција, конституција, телесна тежина (особе чије тело садржи већи проценат воде боље толеришу алкохол), пол и друго.

Када се алкохол помеша са енергетских пићем, ублажава се дејство алкохола.

НЕ. Енергетска пића спадају у групу стимуланса, а алкохол у групу депресора и њихово мешање може имати опасне последице. Енергетска пића маскирају дејство алкохола, и тровање алкохолом је често када се комбинује са енергетских пићима.

Марихуана је опасна.

НЕ. Све дроге су опасне, па и марихухана, јер могу довести до озбиљних и трајних поремећаја менталног и телесног здравља.

Повремено узимати дроге није ризично.

НЕ. Мозак човека еволуцијом није припремљен за употребу дрога и њихово узимање доводи до поремећаја и испада функција нервног система.

Нове психоактивне супстанце су мање штетне од класичних дрога јер нису на листи забрањених супстанци.

НЕ. Ове супстанце нису ништа мање опасне од оних дрога које јесу. У последњим годинама повећан је број доказа који говоре о повезаности коришћења НПС и пријема у службе за хитно збрињавање, као и о повезаности са акутним здравственим последицама и смртним случајевима, како је у многим од тих срмтних случајева била коришћена још нека супстанца. Употреба синтетичких канабиноида је повезана са можданим ударом, оштећењима јетре и бубрега, а постоји и забринутост због могуће повезаности са погоршавањем психијатријских симптома.

Употреба електронских цигарета не може ни на који начин да доведе до зависности.

НЕ. У већини пуњења за електронске цигарете налази се никотин, супстанца која изазива зависност.

Све дроге имају исто дејство на централни нервни систем.

НЕ. Према дејству на централни нервни систе (ЦНС), ПАС се деле на: депресоре ЦНС (алкохол, опијати, хипноседативи, инхаланси), халуциногени (ЛСД, мскалин, псилоцубин), стимуланси (кокаин, амфетамини и канабис који испољава и халуциногено дејство).

Пушење наргила је мање штетно од пушења цигарета.

НЕ. Пушење наргила је опасно као и пушење цигарета. Пушење наргила у трајању од 45 до 60 минута излаже организам пушача истој количини катрана и угљен-моноксида као пушење целе паклице цигарета! Наргиле стварају дим на други начин од пушења цигарета: док код пушења цигарета дим настаје сагоревањем дувана и папира, код наргила се дим ствара загревањем дувана у посуди уз употребу угља. Крајњи производ је исти – дим који садржи веома штетне материје. У поређењу са пушењем цигарета, дим из наргиле садржи веће концентрације арсена, олова и никла, 36 пута већу концентрацију катрана и 15 пута већу концентрацију угљен-моноксида него једна цигарета, јер се код пушења наргила удише снажније и удисај траје дуже.

После лечења болести зависности може се живети нормално.

ДА. Уколико се лечење започне на време и траје колико треба, живот се може наставити тамо где је „стао“.

Фото: МУП Србије

М.М. – Д.Г.

Related Images: